pensioen 2021 wetsvoortsel
Voorstel Wet pensioenverdeling bij scheiding 2021 ingediend
Print this page
19 september 2019
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid diende op 16 september het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding in bij de Tweede Kamer. Volgens dit voorstel krijgen ex-partners na scheiding een eigen aanspraak op ouderdomspensioen. Het is de bedoeling dat deze wet ingaat op 1 januari 2021.
Conversie wordt standaard
De verdeling van pensioen bij scheiding is nu geregeld in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps). Uit de evaluatie van de Wvps bleek dat de wet beperkt gebruikt wordt en te vaak nog onbekend is bij burgers en scheidingsprofessionals. Ook hebben mensen er onvoldoende baat bij als zij niet zelf in actie komen. Het wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding brengt hierin verandering. Dit wetsvoorstel maakt conversie de standaard manier van verdelen, maar afwijkingsmogelijkheden blijven bestaan.
Hoofdelementen wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding 2021
In december 2018 startte de Minister een internetconsultatie. De toen gemelde hoofdelementen uit het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding 2021 (zie ook ons nieuwsbericht van 12 december 2018) zijn grotendeels ongewijzigd gebleven:
Bij verevening van pensioen is de vereveningsgerechtigde afhankelijk van de keuzes die zijn of haar ex-partner maakt. Bij conversie wordt de pensioenband tussen de ex-partners definitief verbroken. De ex-partner krijgt een eigen aanspraak op ouderdomspensioen, die voor de uitbetaling niet langer afhankelijk is van het in leven zijn van de verdelingsplichtige. Dat betekent dat beide ex-partners beter in staat zijn een eigen financiële planning te maken wat betreft de verdeelde pensioenaanspraak en zij eigen keuzes kunnen maken.
In de huidige systematiek van de Wvps moet de verdelingsgerechtigde en/of de verdelingsplichtige het recht op uitbetaling actief regelen bij de betrokken pensioenuitvoerder(s). Dit is een suboptimale situatie voor mensen die wel gebruik willen maken van hun recht in de wet, maar geen actie ondernemen.
Dit wetsvoorstel regelt dat een pensioenuitvoerder op basis van een melding uit de Basisregistratie personen bij scheiding van een deelnemer pro actief overgaat tot verdeling van het ouderdomspensioen door conversie, tenzij de ex-partners aangeven dat zij de verdeling niet willen (opt-out) of dat zij een afwijkende afspraak over de verdeling van het ouderdomspensioen hebben gemaakt.
Laat u niet verrassen! Laat u adviseren!
Vragen of advies nodig?
Heeft u vragen over de gevolgen van trouwen? Of over het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Wilt u bijgestaan worden bij uw echtscheiding? Of heeft u andere vragen gerelateerd aan het huwelijksvermogensrecht of personen- en familierecht? Neem dan gerust contact op met mij of een van mijn collega’s.