niet uitgevoerd verrekenbeding

rfr 2022/43

***

En dan opeens moet jij afrekenen met een ander voor jouw eigen bezittingen. Dat kan jou overkomen als jij gehuwd bent onder huwelijkse voorwaarden. Veel huwelijkse voorwaarden bepalen dat er geen huwelijkse gemeenschap zal ontstaan. Oftewel, ieder blijft eigenaar van zijn of haar eigen spullen en toekomstige spullen worden niet automatisch gemeenschappelijk. Maar vaak wordt er meer afgesproken. Veel partners spreken af het inkomen dat niet is uitgegeven aan de kosten van de huishouding met elkaar wordt verdeeld. Het wordt wel afgesproken, maar deze afspraak wordt zelden uitgevoerd. Het gevolg daarvan is dat deze verplichting blijft bestaan. Gebeurt dit niet voordat partners gaan scheiden, dan heeft dat grote gevolgen voor het eigen vermogen van de partners. De rechter zal er dan van uitgaan dat alle bezittingen van beide partners op dat moment verkregen zijn uit het inkomen en vermogen dat de partners al die jaren hadden moeten verrekenen. De totale waarde wordt dan alsnog in gelijke helfte gedeeld. Daardoor kan het zijn dat de waarde van een huis of een onderneming die jij al had voor het huwelijk of partnerschap toekomt aan de andere partner. Jij moet dan de helft van de waarde met die partner afrekenen. En dat is niet wat de partners in eerste instantie hebben afgesproken.

Is er dan geen oplossing?

Jazeker! De beste oplossing is tussentijds afrekenen. Zijn jullie een jaar vergeten? Geen probleem! Doe dit dan zo snel mogelijk alsnog en leg dit met elkaar vast. Ga je scheiden en hebben jullie nog steeds niet tussentijds afgerekend? Dan moet jij bewijzen dat de bezittingen niet zijn verkregen met inkomen en vermogen dat verrekend had moeten worden. Daarvoor zal jij over de jaren bewijsstukken moeten verzamelen en bewaren.

Een laatste oplossing is: spreek iets anders af! Dit kan voorafgaand aan het huwelijk of partnerschap. Maar dat kan ook tijdens het huwelijk.

Laat u niet verrassen! Laat u adviseren!

Vragen of advies nodig?

Heeft u vragen over de gevolgen van trouwen? Of over het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Wilt u bijgestaan worden bij uw echtscheiding? Of heeft u andere vragen gerelateerd aan het huwelijksvermogensrecht of personen- en familierecht? Neem dan gerust contact op met mij of een van mijn collega’s.