Vergoedingsrechten: schenkingen tijdens het huwelijk (III)

Vergoedingsrechten: erfenissen en schenkingen tijdens het huwelijk (III)

Vergoedingsrechten: schenkingen tijdens het huwelijk (III)

In het vorige bericht kon u lezen wat er gebeurt zodra onder uitsluitingsclausule ontvangen schenkingen en erfenissen aan een begunstigde echtgenote in de goederen gemeenschap terecht komen. De begunstigde echtgenote heeft dan recht op een vergoeding daarvan. Daartegenover kan de gemeenschap een vergoedingsrecht krijgen op de echtgenoot. Dat vergoedingsrecht kan dan weer verrekend worden. In de jurisprudentie werd verschillend gedacht over wie hiervan de bewijslast draagt. De Hoge Raad heeft recent weer duidelijk gemaakt dat de bewijslast van de vergoedingsrechten in eerste instantie ligt bij diegene die zich daarop beroept.

Mogelijk was u er niet eens op bedacht dat de ontvangen schenking of erfenis een vergoedingsrecht of -plicht tot gevolg had. Anders was toch nooit die dure reis gemaakt of die grote investering gedaan in de woning? In dat geval kan het zo zijn dat uitdrukkelijk of stilzwijgend is afgesproken dat de de rechthebbende echtgenote met betrekking tot bepaalde uitgaven ter zake van gemeenschapsschulden geen aanspraak op vergoeding (meer) heeft. Op deze wijze kan het vergoedingsrecht niet meer geldend gemaakt worden. De bewijslast daarvan ligt op diegene die een beroep doet op deze (stilzwijgende) afspraak, de andere echtgenote.

Laat u niet verrassen! Houd dit tijdens het huwelijk goed in de gaten en bespreek dit met elkaar. Maak hierover zo nodig goede afspraken!

Vragen of advies nodig?

Heeft u vragen over de afwikkeling van uw huwelijkse vermogen? Of over het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Wilt u bijgestaan worden bij uw echtscheiding? Of heeft u andere vragen gerelateerd aan het huwelijksvermogensrecht of personen- en familierecht? Neem dan gerust contact op met mij of een van mijn collega’s.